dinsdag 8 juni 2010

'Drukker dan de Kalverstraat op zaterdag'

Heb ik nog wel contact met de aardse werkelijkheid, vraagt men zich wel eens af. Terwijl ik naar het zoveelste verkiezingsdebat kijk word ik opgeschrikt door geluid op straat. Veel geluid. Zwembadgeluiden, is mijn eerste associatie, namelijk kindergeluiden. Gillende spelende lachende huilende opgewonden kinderen. Ik loop mijn balkon op en zie mij geconfronteerd met heel veel kinderen op de dijk. Honderden. Duizenden. Nee, ik overdrijf niet. Er zijn ook volwassenen bij. Ze lopen van oost naar west, naar de stad. Wat is dat? Ik heb werkelijk geen idee en ga googelen. Het lijkt mij een demonstratie, maar waar demonsteren deze kinderen tegen? Tegen de verkiezingsdebatten? Dat het niet gaat over waar het over zou moeten gaan? Heb ik iets gemist? Ja, ik heb iets gemist. Het is de Avondvierdaagse. Begin- en eindpunt: Sporthal Zeeburg.

Vandaag lees ik in Het Parool dat er inderdaad een probleem was. 'De start van de avondvierdaagse in Zeeburg is maandag ontaard in chaos. Vanwege de enorme drukte ontstonden zeer gevaarlijke situaties bij het beginpunt. Dit melden ouders van de kinderen die maandagvond meeliepen in de vierdaagse. De start was bij de sporthal tegenover het Flevobad aan de Insulindeweg. 'Het was altijd al wel druk, maar dit was ongekend. Chaotisch, soms op het gevaarlijke af. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er paniek was uitgebroken', zegt een vader die al jaren met zijn zoon meeloopt. Op het veel te kleine grasveldje bij de sporthal verzamelden zich gisteren om zes uur circa 3400 deelnemers; kinderen van scholen uit Oost, Watergraafsmeer, Zeeburg en IJburg en nog eens zeker duizend ouders.

Toen de mensenmassa bleef groeien, klommen veel ouders met de kinderen over de dranghekken om van het veld af te komen. Ook langs de route was het een puinhoop, omdat de meute over smalle bruggetjes en paadjes werd geleid. 'Het was drukker dan de Kalverstraat op zaterdag,' zegt een ouder.

De avondvierdaagse van Zeeburg is één van de zes wandeltochten die deze week in Amsterdam worden gelopen, maar wel met afstand de drukste. In heel Amsterdam lopen achtduizend kinderen mee, inclusief de 3400 in Zeeburg. Harde cijfers zijn er niet, maar vooral in Amsterdam doen zich geregeld problemen voor, meldt secretaris Irene Onderweegs van de Noord-Hollandse Wandelbond (NHWB). 'We moeten rekening houden met discriminatie en antisemitisme, er zijn pestprotocollen nodig om te voorkomen dat kinderen ruzie krijgen, en dan zijn er idioten die met hun auto op de kinderen inrijden, omdat ze er langs willen.'

Geen opmerkingen: