woensdag 28 juli 2010

Gerommel met de bedrading

Om nog even terug te komen op het fenomeen internetgeneratie. 'Internet maakt ons elke dag een beetje dommer', lees ik in Het Parool van gisteren. 'Internet stimuleert de oppervlakkigheid. Onze hersenen veranderen en we worden niet slimmer, maar dommer.' Dit beweert de Amerikaanse publicist (journalist en blogger) Nicholas Carr. Hij heeft een boek geschreven, getiteld The Shallows - What The Internet is Doing to Our Brains. Een tijd geleden ontdekte hij dat hij niet meer kon lezen. Hij had het gevoel dat iets of iemand met zijn hersens knoeide. Met de bedrading rommelde. Zijn geheugen opnieuw programmeerde.

Intrigerend stuk. Carr zegt niet meer zoals vroeger te denken. 'Niet dat ik mijn verstand verlies, voor zover ik weet, maar het verandert wel.' Hij is zich er daarvan het sterkst bewust als hij een boek probeert te lezen. Dat lukt niet meer. Voorheen kon hij zich laten meeslepen door een goed verhaal, nu is hij na enkele pagina's afgeleid.

Carr verhuist van de stad naar een hut in de bergen van Colorado, sluit zich af van telefoon en internet, stopt met Twitter, Facebook en zijn blog en schrijft een lang en buitensporig gedocumenteerd en diep doordacht boek. Dit boek. Het verschijnt later dit jaar in vertaling bij uitgeverij Maven. Nooit van gehoord. Maar er werkt een veelbelovend iemand die ik wel eens ontmoet heb. Maar dit terzijde.

Het hele Parool-artikel, door Henk Blanken

Geen opmerkingen: