donderdag 29 juli 2010

Lenticchia di Castellucio di Norcia

Reenske is in Umbrië geweest en trakteert mij vanavond op eten uit het plaatsje Norcia, dat het culinair hoogtepunt van Italië schijnt te zijn. Het bekendste culinaire product uit Norcia is de truffel. Daarnaast heb je de lenticchie (linzen), sedano nero (zwarte bleekselderij), Prosciutto di Norcia (vis uit het Lago di Trasimen). Omdat de regione - als enige in Italië - niet aan de zee grenst, zijn de bewoners sinds de Etrusken voornamelijk gericht op de opbrengst van het land. Er komt op tafel wat het seizoen te bieden heeft.

De Umbrische keuken kent niet veel geheimen, lees ik ergens, of het moet zijn dat de voorkeur ( of zo men wil de obsessie) van de inwoners voor het gebruik van verse producten er een is. Verse groenten, al dan niet verwerkt in voedzame soepen, gegrild vlees, pecorino, kruiden en paddenstoelen van de beboste heuvels vormen de simpele ingrediënten van een Umbrisch menu. De geurige, donkergroene olijfolie behoort volgens kenners tot de beste van Italië.

We beginnen met een linzensalade. Met geroosterde paprika's. Dan krijg ik risotto met truffels. En een lamsworstje. En salade. Heerlijk om me zo te laten verwennen. En dan ook nog een speciale Norciaanse salamiworst mee naar huis.

Geen opmerkingen: