vrijdag 16 juli 2010

Tromsø

Overigens bleek de Noorse kennis van Bobby die we in Gjovik ontmoetten sindse enige maanden te werken bij het Pool Instituut te Tromsø. Dat ligt boven de Poolcirkel. Het is er inderdaad dag en nacht licht, heel mooi. Hoe het in de winter zal zijn, dag en nacht donker, ze heeft geen idee. Er is veel theater en cultuur in Tromsø, zodat de mensen een reden hebben om bij elkaar te komen en niet te verpieteren in de winterduisternis, vertelt ze.

Ze is webredacteur. Hoe is het om te werken bij een Pool Instituut. Het gaat heel slecht met de Pool. Het poolijs smelt sneller dan wij ons allen willen realiseren. Het Pool Instituut onderzoekt en doet verslag. Trekt aan de bel. Dag in dag uit. Maar veel veranderen de mensen niet aan hun leven. Ze blijven onverminderd energie gebruiken, auto rijden en vliegreizen maken. En het ijs smelt maar en smelt maar. Maken jullie je zo ver onder de zeespiegel daar in Holland geen zorgen in Holland over het wassende water? Om eerlijk te zijn: eigenlijk minder dan we zouden moeten...

Hoe is het om daar te werken? vraag ik op mijn beurt. Zijn de collega's niet ontzettend gefrustreerd van het onderzoek doen, het informeren, het aan de bel trekken en er verandert niets? Zelf vraagt ze het zich regelmatig af, maar ze heeft de kwestie nog niet aangedurfd onder de collega's.

Geen opmerkingen: