vrijdag 21 oktober 2011

Gods dolende edelvrouwe

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik op retraite ging in een klooster te Tilburg. Dat was eind november. Het was aardedonker en stervenskoud. Nu zit ik in de Sint-Albertusabdij in Egmond-Binnen.

Deze abdij heeft een geheel modern gastenverblijf: je hebt een grote eigen kamer met douche, toilet en beddengoed. Ik heb een pyjamaatje mee voor het geval ik 's nachts over de gang zou moeten, maar dat is niet zo.

Ik heb weer tekenspullen en boeken mee, maar misschien ga ik er dit jaar wel niets mee doen. Het is een zwijgende retraite, ik wil iedereen wel toeroepen hoe heerlijk dat is. Gewoon iedereen zijn kop houden.

Omdat het retraiteweekend ondanks dat zwijgen toch wel in een groep is hebben we straks wel een aanvangsiets in een kring. Ik zie er nu al tegenop! Laat mij maar in mijn celletje - met cv.

Ze hebben hier een fijne bibliotheek met echte kloosterboeken. Ik heb er al een paar uit de kast gegrepen, zoals 'Gods dolende edelvrouwe' over Teresia van Avila, 1515-1582. Die heeft de meditatiebankjes van Thom ontworpen.

Tenslotte het eten: ze hebben heel erg lekker geurend brood, maar ik mag geen brood. Ze hebben ook witte hagelslag (anijs), maar ik mag geen suiker. Gezond Slank met dr. Frank, immers.

Geen opmerkingen: