vrijdag 6 juli 2012

'Een hele goeie kei'

Keien te koop te Ees. Van Google Earth.
Als Commissie Grafsteen gaan we vandaag naar de firma Jan Kalk Natuursteen te Stadskanaal om over Mutti's grafsteen te delibereren. Stadskanaal is nog weer een half uur verder dan Emmen.

Er zijn nog diverse vraagstukken. Voor zwerfstenen werkt Kalk samen met boer Everhardus uit Ees, en we kunnen het best eerst naar Ees, zegt verkoper Rolf te Stadskanaal.

Zelf vinden we dat we voor we naar Ees gaan eerst nog een keer naar de begraafplaats te Emmen moeten, om te kijken, te voelen, te meten en de belettering te bestuderen. En om een nieuw plantje en een nieuw kaarsje neer te zetten. En zo wordt t een heel dagprogramma.

Boer Everhardus met zijn keien.
Boer Everhardus te Ees. ('Woar kom-ie weg den?') Achter zijn huis liggen zwerfkeien in diverse soorten en maten. Op Google Earth kun je dat goed zien (bovenste foto). De stenen komen van allerlei boeren uit Drenthe en hij verkoopt ze door het hele land. Tot in Rockanje toe.

Zijn oogst valt ons een beetje tegen, slechts twee zwerfkeien komen wat ons betreft in aanmerking, en een daarvan heeft een scheur. Dus blijft er maar één over. Wat is het voor een kei, vragen wij. 'Een hele goeie kei', is steevast het antwoord. Hij brengt ze graag zelf van Ees naar Stadskanaal zegt-ie. Voor 25 euro.

Rolf, de verkoopmedewerker van Kalk, is een enorme hunk. Een stoere man met een prachtig torso. Wat een stuk. Alle drie hangen we aan zijn lippen. Ik heb diepe spijt dat ik geen foto van hem gemaakt heb. Als ik in de auto terug zijn naam google blijkt hij in de regio Borger  tot de sterkste mannen te horen. De Sterkte Man Van Stadskanaal. Dat is uitgemaakt bij de 'hunebedgames' aldaar. Hij vertelt dat hij de gekozen kei ook wel kan halen bij boer Everhardus, maar dat de man er graag zelf er een dagje op uit trekt met zijn trekker. 'Heeft-ie wat te doen'.

Voor wie het interesseert. Zo'n zwerfkei van Boer Everardus kost 240 euro (dat was 800 in Voorthuizen), en de belettering maakt het duur. Elke letter kost 12,50 (ook een stuk minder dan in Voorthuizen waar elke letter 18 euro kostte). We komen uit op ca 86 letters. Maar dit terzijde.

We zijn weer een stuk verder met het vraagstuk grafsteen, maar we denken nu dat we nog wel een paar keer in Stadskanaal moeten vergaderen.

Geen opmerkingen: