donderdag 19 juli 2012

Feromonen

Omdat Rooie en Gele nu ook bij Bobby zijn gaan plassen moet er wat aan doen.  het is een complex probleem. het kan zijn: blaasgruis, blaasontsteking, maar waarschijnlijker is het gedrag. In een telefonisch consult raadt de Dierenopvang mij een kattengedragsconsulent aan, maar die gaat pas aan de gang als duidelijk is dat er geen medische problemen zijn. Dus ik met Rooie en Gele naar de dierenarts.

Dat is wel boeiend, nu kan ik er eindelijk achter komen of Rooie of Gele Simba is of Panthera. Dat zijn tenslotte de namen op hun paspoortjes. De dierenarts kan tenslotte hun chip lezen. De dierenarts vindt dat wel een grappig vraagstuk. Nu we er toch zijn wegen we ze ook. Gele die zo langzaam eet is 3,68 kilo, Rooie de vreter is al 4,98 kilo. Meten is weten.

Ze staan stijf van de stress. Durven het mandje niet uit. Dat komt van de geur in deze kamer, zegt de dierenarts. Dat maakt waarschijnlijk dat een temperatuur van ruim boven de 39 hebben. Er is natuurlijk niets te vinden. Volgens haar is het hoogstwaarschijnlijk dat het plassen een uitvloeisel van de stress is en dat ze dat graag op 'veilige' plekken doen: dekbedden, kleedjes, kussentjes, handdoeken, dat hoort daarbij. Maar willen we het probleem ècht aanpakken, zegt de dierenarts, dan moeten we weten wie het doet. Meten is weten.

Ze vindt ze erg gestresst. Dus ze geeft ons 'geluksferomonen' mee, die ik in het huis elektrisch moet verstuiven. Daar worden ze rustig en gelukkig van. Het lastige is dat ze in mijn huis al weken niet meer buiten de bak piesen. Alleen afgelopen weekend hebben ze Bobby's witwollen karpet bevuild.

Dus nu moet ik dagboeken bijhouden om er achter te komen wie er waar plast.En wie er wellicht blaasontsteking zou kunnen hebben. Het wordt een langdurig en duur onderzoek. De kosten bedragen na een half uur: 199 euro. Omdat het twee katten zijn betaal ik tweemaal consult à 39 euro. Drie keer verstuiver met babyferomonen à 31 euro (daar doe je 4 weken mee). Twee voor bij mij, en een voor bij Bobby. Een zakje plastic kattenbakkorrels met pipetje om plas op te vangen. 24 tabletten kalmerend poeder. Zucht. Ik verzoek/eis een rapportje. Maar ze werken nog met een DOS-programma en dat kan niet gemaild.

Geen opmerkingen: