maandag 27 juni 2016

Leescoupé

Thema van de dag: de leescoupé. Zoals elke maand levert ook deze maand het vraagstuk op van de foto voor de column. Het is altijd gokken: ik heb een verrassende mooie liggende aansprekende high res foto nodig. Meestal stuit ik op die foto door Facebook. Allereerst is het de vraag of de foto met een telefoon genomen is, dan werkt die niet, en of er misschien ook foto's met een echte camera gemaakt zijn. Kunt u ze sturen. Dat moet dan vaak via WeTransfer omdat  de bestanden te groot zijn voor de mail. 

Vorige week stuitte ik op een foto van de leescoupé. Dat is een nieuwe coupé in plaats van de stiltecoupé. Er is er maar eentje van. In één trein. Er lijken geen officiele foto's van te zijn, alleen twitterfoto's. Omdat ik deze week ook al Mandy's werk erbij doe - die op vakantie is - had ik vorige week Bien al gevraagd svp achter een foto van de leescoupé aan te gaan. 

Dagenlang heeft zij achter de persvoorlichting van NS aangejaagd. Maar vanmorgen zijn we nog niet veel verder. Als wij die trein zelf willen laten fotograferen, dat is de bedoeling, dan moet je wel weten waar die trein rijdt. Die rijdt de ene week van Vlissingen naar Lelystad op en neer, deze week doet hij Maastricht-Alkmaar. Ik heb zelf foto's, zei de persvoorlichter. Het duurt weer twee uur voor ze in mijn mailbox zitten. Dat zijn geen foto's die we willen. 

Je kunt in de NS-app zien waar trein 8780 rijdt, zegt hij. Maar dat kan maar gedurende twee uur. Zo kunnen wij een fotograaf niet aansturen. Hij gaat rondbellen bonnen de NS. En belt dan op: Vanavond om 19.55 is de trein op Utrecht CS en dan rijdt hij naar Amsterdam Amstel. De fotograaf kan niet nu. Ik denk nu dat ik maar zelf ga. Je kunt denken: morgen is weer een dag. Maar ik denk dat  ik zelf maar ga. Ik ga het proberen met mij eigen Panasonic, die ik al jaren niet gebruikt heb. De batterij moet opgeladen. De snoertjes erbij gezocht.  Ik lijk wel gek. 

Geen opmerkingen: