maandag 8 augustus 2016

Aan de lijn

Niet volgende week, niet morgen, maar nú. Het is weer tijd voor een afvalrace. Tweeënhalf jaar geleden is het me met behulp van een diëtiste gelukt om in een paar maanden tijd vele kilo's af te vallen. Maar die zijn er langzaamaan weer bij gekomen. Nu ga ik de WeightWatchers proberen. Erni was er enthousiast over. En zij ziet er prachtig dennenslank uit.

Gisteravond direct na thuiskomst van de vakantie heb ik me aangemeld voor de WeightWatchers CombiPas. Daarmee kun je  gebruik maken van zowel online en de app, als van de wekelijkse real live cursussen. Op die cursussen word je gewogen. In Utrecht is er op maandagavond om 18.30 een cursus in Utrecht Centrum, op dinsdagavond om 19.45u in Overvecht. Omdat ik dinsdag niet kan kies ik dan maar voor vandaag in het Centrum. 

Het WW-systeem is online niet eenvoudig te begrijpen. Hoe het werkt met hun punten (SmartPoints), en hoe de app werkt, wat precies de filosofie is, maar dat moet al doende maar groeien, besluit ik. Wat ik wel begrijp is dat ik 30 punten per dag mag eten. Groenten en fruit zijn nul (0) punten. Brood is veel punten: afhankelijk van het gewicht 2 à 3 punten per sneetje. Koolhydraten zijn heel veel punten. Alles mag, is hun devies, maar met 30 punten kun je niet zoveel. Ontbijt: twee boterhammen (5), 'n beetje boter (1) en een ei (2) is 8 punten. Als je dat 's middags herhaalt, dan heb je voor 's avonds niet veel over. Veel groente eten dus. 

En zo zit ik ineens in een kelderzaaltje in Hotel Apollo op het Vredenburg. How low can you go? ('Het Apollohotel', zegt J, 'dat is toch in Amsterdam?'). Het voelt alsof je naar een AA-meeting gaat. We komen om ons te laten wegen. Met zijn allen (circa 15 dikke dames) zijn we 12 kilo afgevallen. Dat is een applausje waard. De cursus bestaat verder vooral uit  het verkopen van WW-producten en een rondje hoe-voelen-we-ons-vandaag. We mogen een kaart uitkiezen die ons gevoel verbeeldt en daar dan over vertellen. 

Er is één man aanwezig, hij is ook voor het eerst. Hij en ik mogen als nieuwelingen samen even nablijven. Hij vertelt dat hij een wijnlokaal heeft aan de Nieuwegracht. Dan herken ik hem. Ik heb een maand of wat geleden met Peeq een heerlijk wijntje bij hem gedronken. Wel twee. En lekkere worstjes gegeten. Alles was superieure kwaliteit. Ik zeg: 'Nu kan ik geen wijn meer drinken. Een glas wijn is 3 punten. Maar één glas wijn drink je niet.' 'Nee', beaamt hij, 'één glas wijn drink je niet.'

Hij denkt niet dat hij elke week gaat komen. Dat is nou weer  jammer.

Geen opmerkingen: