zaterdag 20 augustus 2016

In de boom

Women in trees is een erg grappig boek. Het is uitgegeven door een Duitse uitgeverij: Hatje Cantz Verlag, die mooie kunstboeken uitgeeft. Dit blijkt een veel kleiner formaat dan ik dacht.

Het is een verzameling amateurfoto's die ene Jochen Raisz door de loop der jaren (25) op vlooienmarkten vond. Ze stammen uit de jaren twintig tot vijftig. Hij vond ze in rommelige ongesorteerde dozen foto's. 91 had hij er op het laatst.

Hij heeft er een leuke kleine inleiding bij geschreven, zowel in het Duits als in het Engels, over zijn fascinatie voor die foto's. Ze zijn een beetje ongemakkelijk, want ze zijn te intiem. Ze zijn niet voor jou. Wat doen die vrouwen in die bomen? Ze kijken naar de camera alsof ze verliefd zijn. Naar wie lachen ze? Waar gaat dit over? Geweldig zijn verzamelingen. Ben erg content met de aanschaf.

(Toen ik de titel hoorde/las triggerde bij mij het onderscheid tussen ons zusjes bij ons vroeger thuis. We waren met vijf zusjes dus. Zoals ik het me herinner (maar misschien is het helemaal niet waar) waren twee van ons waren sportief en klommen in bomen. De oudste en de jongste. Drie niet. Ik niet. Maar dat was een andere categorie bomenklimmen dan op deze foto's.'

Geen opmerkingen: