zaterdag 24 september 2016

Ramsj

Bij boekhandel Steven Sterk van de week kocht ik de bundel korte verhalen of columns Ben je gelukkig? van Peter Middendorp. 5 euro in de ramsj. Dat vind ik nu echt een fijne prijs voor een boek, dan neem je nog eens een stapeltje mee. Het andere boek dat ik kocht was van Ingmar Heytze. Deze Middendorp is van 2015, het is net een jaar uit en dan al in de ramsj.

Peter Middendorp komt uit Emmen en hij publiceerde in 2014 een prachtige roman Vertrouwd voordelig over zijn jeugd aan de Noorderstraat aldaar, waar zijn ouders een Blokker-winkel bestierden. Tot woede van de Emmenaren, die vond dat hij Emmen en de Emmenaren te kakken zette. Peter Middendorp is een bekende columnist - eerst voor De Pers en nu voor De Volkskrant - maar als je die kranten niet leest dan ken je hun bekende columnisten ook niet. Een jaar later moest dat succes een vervolg krijgen met deze gebundelde columns, maar nee dus. En onterecht! 

Het is een mooie bundel. Elk verhaal / column lees ik met smaak. Het is heel fijngevoelig, opmerkzaam, open, zelfspot, liefde, mededogen. Bijvoorbeeld over de ontreddering van een man in de trein van Zwolle naar Groningen die zijn telefoon kwijtraakt in de bekleding van het treinameublement. Wat hij ziet aan het huis van de moordenaar van Marianne Vaatstra. Keurig geschilderd houtwerk, lief gehaakte gordijntjes. 

Geen opmerkingen: