zaterdag 8 oktober 2016

Vrouw en deurmat

Bregt is ineens afgestudeerd in de Zorgethiek en viert dat. Wat wil je als cadeautje, had Bobby haar gemaild. Ze stuurde ze dit plaatje van een deurmat.

Die gaan we toch niet geven, zeg ik. Dat is een ellende-mat die binnen een jaar kapot is. Dat hebben we zelf nu al een paar keer meegemaakt. Ik zal Erik bellen, zegt Bobby. Dat wij een andere aanbevelen, maar dat we als ze per se deze willen uiteraard deze krijgen.

Na een gesprek van een half uur besluiten de mannen dat het inderdaad beter een rubberen mat kan zijn.  Of ik die dan even wil kopen bij de Praxis. Want hij is nog op het werk. Nee hoor, zeg ik, ik loop net in Gooilust. En Bregt is jóuw vriendin. Maar op de terugweg uit Gooilust passeren Zus1 en ik de Gamma.

De deurmat blijkt op het feestje een echt gespreksonderwerp. Het heeft een inkijkje in het huiselijke en relationele leven zo hier en daar. Bregt en Erik blijken ook negatieve ervaringen te hebben met de kokosmat. En Nol en Erni óók. Het ijzerdraad in de mat krult na van tijd op en de kokos breekt af. Een bron van ergernis. Waarom vroeg je dan die kokosmat terwijl je hem niet wilde? vraag ik aan Bregt. Dat had Erik gedaan, zegt ze. Die had vanaf háár telefoon dat mailtje aan Bobby gestuurd. Zij vindt het dan weer opmerkelijk dat ìk er expliciet op tegen was en dat ìk de rubbermat gekocht had. Dat vind ik ook wel. Vrouw en zorgethiek en deurmat.

Geen opmerkingen: