woensdag 5 oktober 2016

Indologie

Indologie, kent u dat woord? Cas heeft net een boek gepubliceerd over India, een land dat zijn leven lang al deel uitmaakt van zijn leven. Van dat hij een kind was bezochten zijn ouders regelmatig India en ze waren zeer geboeid door de vrijheid, de filosofie en de religieuze stromingen daar. Toen Cas geschiedenis ging studeren deed hij als nevenstudie Indologie - ik geloof dat dat de wetenschap van Indiase culturen en talen is. Hij studeerde af op een 19e-eeuwse Indoloog P.A.S. Van Limburg Brouwer, die een wonderlijke ideeënroman schreef. Daarna herschreef hij zijn scriptie tot dit boek: 'Een eenzame bruggenbouwer', waarin hij in zijn uppie naar India afreist om de bevindingen van deze Van Limburg Brouwer en het hele fenomeen van de 19e-eeuwse indologie aan de hedendaagse Indiase werkelijkheid te toetsen. In het boek beschrijft hij ook hoe hij met groot liefdesverdriet op reis gaat. En enige belevingen en ontmoetingen daar ter plekke. Wat een allerwonderlijkst boek. 

Natuurlijk zijn de liefdes- en reisperikelen aansprekender en makkelijker toegankelijk dan die Indologische hoofdstukken. Ik ga niet eens proberen ze samen te vatten. 

Maar omdat ik een tijdje best veel met Cas omgehangen heb en over het leven en de liefde gepraat, en nog nooit over de indologie, is het wel fascinerend. Zo'n parallel universum. De studie. De wetenschap. Had ik er meer naar moeten vragen? Ik wil er best meer over weten, dat chaotische kleurrijke land, maar of dit boek nou daarvoor de ingang is? Wel een eerste ingang, want de interesse is gewekt.

Geen opmerkingen: