zaterdag 14 januari 2017

Fresco's

Gisteren kocht ik te Rotterdam het boek Beroemde fresco's. De fascinerende wereld van de Joegoslavische fresco's. Het is een boek uit 1986, net voor de val van van alles daar in het Oosten. Deed natuurlijk denken aan de laatstleden vakanties in Macedonië en Montenegro.

Het zijn prachtige afbeeldingen. Het waren prachtige kerken daar, de oosters orthodoxe. Het is daar en wonderlijke mengelmoes van gebedshuizen: rooms katholieke, oosters orthodoxe en moskeeën. Dat komt allemaal voort uit de wereldgeschiedenis. Ik vind het heel moeilijk te volgen. Eerst had je de Romeinen, toen kreeg je (daar) vanaf de 4e eeuw het Byzantijnse Rijk, dat zeg maar oost- Romeins was, en daarna kwamen in de 14e eeuw de Turken.

De tekst in het boek is nauwelijks te volgen. Een rare gewaarwording, dat je leest en dar er niets binnenkomt. Want wat weet je nou helemaal van al die Slavische landen, talen, bergen, rivieren, steden, kerken, kloosters, leiders, heiligen, koningen. Er zit geen kaartje bij, geen lijstje jaartallen, niets. 

Geen opmerkingen: