vrijdag 13 januari 2017

Liefde

Ik zie de documentaire 'De lengte van liefde' over een 50-jarige moeder met een 21-jarige dochter. De dochter heeft twee jaar daarvoor een hersenbloeding gehad en kan heel weinig aan. Het leven van de moeder staat helemaal in het teken van de zorg voor haar dochter. Mantelzorg heet dat. 

Het wordt haar soms allemaal te veel en ze bedenken dat ze in de tuin de schuur gaan inrichten als appartementje voor de dochter, zodat vader en moeder ook wel eens alleen zijn.Het is een ruimte schuur. Er kan echt een appartementje in. 

We zien moeder en dochter helemaal verkleefd. Dochter heeft het erg moeilijk met haar beperkingen en is bang te vereenzamen als ze op zichzelf zou (moeten)  gaan wonen. Hun leven is bijzonder onopvallend gefilmd. Je kunt je niet voorstellen dat de filmer en regisseur in de ruimtes zijn. De gesprekken zijn onnadrukkelijk. Halve zinnen, halve gedachten, zoeken. Zorgzaamheid, sacherijn. Zo tegengesteld aan het volle leven vol mensen en activiteit. En ook een werkelijkheid. Heel bijzonder. In de serie 2Doc van Human. 

O. De film en de regisseur Anna Peeters (1991) hebben diverse prijzen gewonnen, zie ik nu. Peeters studeerde op haar eenentwintigste af aan de HKU te Utrecht. Voor haar afstudeerfilm liet ze zich  inspireren door vorm-elementen uit Franse fictiefilms. Op het Nederlands Filmfestival 2013 ontving zij de Wildcard Award voor haar film Hoe ik mei en juli voel, een prijs van het Nederlands Filmfonds voor de drie meest veelbelovende afstudeerders. Met deze prijs won zij budget voor haar debuutfilm De lengte van liefde.

Ze vertelt ergens dat ze van dichtbij heeft meegemaakt hoe heftig de gevolgen van mantelzorg zijn. ‘Waarin schuilt de kracht van een mens om dit te kunnen? Het zit blijkbaar in mensen om dit voor iemand te doen. Zelfs als wat je terugkrijgt van de ander, zo wrang is. Pas wanneer een ziektebeeld blijvend is, zien mensen in wat de intensieve zorg voor invloed heeft op hun eigen leven. Ik bewonder mensen die zich belangeloos inzetten voor een ander. Maar wat als degene voor wie je zorgt ingrijpend veranderd is?’

Te zien op Uitzending gemist:

Geen opmerkingen: