vrijdag 24 maart 2017

Apparatenstress

Ik heb een heel gedoe met mijn Kobo Plus-abonnement, het oneindig e-boeken lezen voor 10 euro per maand. Ik had een (gratis) proefabonnement genomen en vele boeken gedownload. Waarover ik al schreef. In principe ben ik ervoor en ben ik er blij mee. Maar. 

Twee dagen geleden aan het zwembad in het paradijselijke hotel in de Agaete-Vallei was ik begonnen in 'Ma' van Hugo Borst, dat ik erg mooi vond. Na twintig pagina's hield het boek er echter zomaar mee op. Ik kreeg de melding dat ik geen abonnement (meer) had. Uren later - ik probeerde alles, opnieuw downloaden, een nieuw abonnement, de iPad - maar als ik een nieuw abonnement wilde afsluiten kreeg ik de melding dat ik al een abonnement had. Af en toe leek het te lukken om een e-boek te downloaden, maar uiteindelijk verscheen het dan toch weer niet op mijn boekenplank. Gék werd ik ervan. Dit is toch wel het definitieve einde van het e-lezen. 

Omdat het voor de vakantie ook al mis ging met downloaden, ik kreeg allemaal previews in plaats van hele boeken, en downloaden het lukte alleen via de computer en niet via de iPhone, en ik ook al een telefonische conference-call had gehad met mijn vriendin van de afdeling Pers van bol.com, lichtte ik haar nu ook maar weer in over mijn nieuwe wederwaardigheden. Ik ben dan toch ook nieuwsgierig wat er aan de hand is. En ik wil aangetoond hebben dat die apparatenstress niet aan mij ligt. Vorige week zei ze nog dat ze altijd erg blij zijn met feedback, want dan kunnen ze verbeteren, maar feedback van de hoofdredacteur van Boekblad... Dat is natuurlijk gevaarlijk spel. 

Nu blijkt er iets ingewikkelds it-technisch aan de hand te zijn. Kobo (internationaal Japans-Canadees bedrijf) heeft met de Nederlandse uitgevers afgesproken dat hun e-boeken alleen voor Nederlandse en Vlaamse klanten te lezen zijn in Kobo Plus, en niet voor mensen van daarbuiten. Maar nu ik in Canaria ben ziet Kobo mij als buitenlander. Dat blijkt een klusje dat niet eentweedrie te klaren is, maar dat moet  wel, want ik zal niet de enige zijn die deze die st juist voor de vakantie gebruikt. We hadden voor 15 kilo bagage geboekt. Ik had 16 kilo, dat mocht nog wel, maar Bobby, die altijd beduidend minder kilo bagage heeft dan ik, die had nu 18 kilo. Boeken dus.  Dat mocht dus niet. Bijbetalen.

Geen opmerkingen: