zaterdag 24 juni 2017

Preiplantjes en andere tuinbelevenissen

Het motregent nogal, maar we hebben nog maar eens per maand  de moestuincursus, dus ook al wil ik liever niet, ik ga toch maar wel. Als een verzopen kat. Juf is heel vrolijk, ze kakelt luid en veel over vroeger toen er nog geen supermarkten waren en de melkboer, de groenteboer en de bakker langs de deuren kwam. Geen idee of Hasan enig idee heeft wat ze vertelt.

We lopen onze tuintjes langs. Hasan bietjes zijn mooi, complimenteert Juf, de mijne zijn heel klein. Dat komt omdat ik ze niet genoeg uitgedund heb. Uitdunnen had de juf nog zo gezegd. Nu steekt ze de loftrompet over de vreugde over de smaak van de eerste jonge bietjes, en oogst ik maar wat babybietjes. Eigenlijk is in Hasan tuin alles mooier dan bij mij. Maar ik gun het hem. Zijn vrouw wil niets uit de tuin eten. Zij ziet beestjes, zelfs in de sjalotten. Er zitten helemaal geen beestjes in sjalotten, roept Juf. Vertel dat mijn vrouw maar, zegt Hasan. Die zegt gewoon: jij hebt geen goeie ogen. 

Vandaag geeft Juf ons krijgen  prei- en boerenkoolplantjes. Daar ben ik wel blij mee, want de prei die ik een maand geleden gezaaid heb is nog niet meer dan een paar sprietjes. Hasan hoeft geen boerenkool. Hij heeft het nog nooit gegeten. 'Wij vinden dat 's winters heel lekker', zeg ik. Wat een rare zin. Wij wie? Een uur later plant hij ze toch.

Verdere avonturen van vandaag. De ongelofelijk snelgroeiende courgette krijgt van Juf wat extra mest. Want dan blijft hij op dit tempo niet doorproduceren. Maar ik hoef helemaal niet elke dag een courgette, sputter ik. Daar luistert Juf niet naar. Je kan er altijd soep van maken, zegt ze. Ik oogst ijsbergsla, courgette, mosterdsla, snijbiet en aardappel. Die mosterdsla vind ik een beetje bitter. Het lijkt wel of er een knolletje onder die mosterdsla zit. Het is geen sla, het is een knolletje, zegt Hassan. Kool.

Dat zoeken we op. En inderdaad. Van Diana's mooie moestuin: 'Latijnse naam: Brassica juncea. Nog niet erg bekende groente, die er in een aantal leuke kleuren en vormen is. Ze hoort bij de koolgewassen en heeft een lekkere, pittige smaak. De planten zijn éénjarig en vormen losbladige ‘kropjes’ met knapperige blaadjes die een beetje radijsachtig smaken.'

Geen opmerkingen: