maandag 5 juni 2017

De tijd

De verjaardagsstapel boeken is nog lang niet uit. Ik pak er weer een: Stil de tijd van Joke Hermsen over de tijd. Geen tijd hebben schijnt een van de fundamentele ervaringen van onze tijd te zijn. In dit boek neemt zij dit gevoel onder de loep en ontwikkelt zij een nieuwe visie op het fenomeen tijd. Zij brengt een onderscheid aan tussen kloktijd en innerlijke tijd, verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen. 

Het is tijd voor dit boek. Na vrijdag de lange wandeling met twee gezusters langs de Lek, zaterdag de familiedag en zondag de Klompenpadwandeling met Peeq is de energie even helemaal op. Bobby wil ook liever helemaal niets. 

Joke Hermsen schrijft mooi. Haar eigen bevindingen en bewoordingen vind ik aansprekender en overtuigender dan wanneer ze allemaal andere filosofen gaat behandelen. Als ze in Frankrijk aan een boek gaat zitten werken en er is geen agenda meer en geen internet, dan glijden de dagen voorbij in een natuurlijke loop, is het fijner en ontspannender, en (qua boek schrijven) nog veel productiever ook. De bespiegelingen over verveling vind ik ook fijn.

Geen opmerkingen: