zaterdag 24 juni 2017

Van Dongen

Ik had gezien, dat Lenette van Dongen de Preek van de Leek zou houden in de Domkerk, en ergens wilde ik er wel naar toe, maar de volle werkweek zat me in de weg. Maar als Reenske vraagt of ik zin heb zeg ik toch ja. Al heb ik ook allerlei bedenkingen bij Van Dongen. Ik vind haar vooral zo drúk. Er zijn meer actrices die het hart helemaal op de goede plaats hebben, maar ook zo druk zijn, zoals ook Adelheid Roosen. 

Het blijkt Kerkennacht en er is ook Kerkendictee, dus het is best wel een beetje bomvol in de Domkerk. Daardoor zitten we niet op de eerste rang, wat ik gehopt had. Van Dongen vult de hele liturgie in haar eentje, samen met haar pianist. Zij zingt ook alle liedjes. De liedjes vind ik het mooie van de dienst. Ze zingt 'Denk je dat het goed komt' van Ivo de Wijs, 'Ken je mij' van Huub Oosterhuis, 'Heaven down here' van Tuck & Patty, en 'Kom dan bij mij' van Brigitte Kaandorp. Het zijn heel erg mooie gevoelige liedjes maar toch ben niet helemaal positief. Zo zingt ze door een andere microfoon dan dat ze praat en die zangmicrofoon heeft heel veel galm en dat in een kerk met zoveel akoestiek, het is bijna niet te verstaan. Dat ergert mij dan. Het is ook net een theatershow, de mensen applaudisseren bij wijze van spreken al na een gebed. Ze is heel beweeglijk en heeft van die ingestudeerde tekst en lachjes, ik had liever iets stillers.

Na afloop check ik mijn wat kritische bevindingen bij Reenske maar zij deelt ze niet. Line is er ook. Haar reactie: zij vindt dat expressieve lichamelijke van Lenette van Dongen juist heel mooi, dat lichaam en geest bij haar zo samenvallen. Dat zou zij ook wel willen.

Uren later nog wat namijmerend concludeer ik dat ik -als ik gekritiseer voorbij ben - het volledige JA zeggen tegen het leven, er zonder enige terughoudendheid in staan, dat dat van Lenette van Dongen wel prikkelt. Het voor-mij-hoeft-het-niet, dat Mutti lange tijd had, zo erg ben ik niet, maar er 100% positief in staan, dat ontbreekt er ook wel eens aan.

'Ken je mij', zoals Lenette van Dongen dat in 2009 zong.

Geen opmerkingen: