donderdag 22 juni 2017

Flexibel

Reenske logeert weer bij ons. Dat is altijd een feest. Nu zijn we een huisgezin van drie. Gisteren is ze voor het eerst Utrecht in geweest en heeft ze alle boekhandels bezocht. Daar heeft ze het tijdschrift 'Mix' voor ons meegenomen, over de hedendaagse invulling van religieuze behoeften. Mensen hangen niet meer één religie aan, maar cherrypicken uit alle tradities. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking schijnt elementen uit verschillende religies en levensbeschouwingen te combineren.

Het aardigst vind ik de portretten van de ‘mixers’, zoals de joods-boeddhistische zangeres Lies Müller en theologe Berthe van Soest, die zich laat inspireren door Hare Krishna’s, sjamanisme, tarot en Keltische feesten. En de columns van schrijfster Rosita Steenbeek, cabaretière Nilgün Yerli en tv-presentator Narsingh Balwantsingh, over hun eigen multireligiositeit. Zo zou Narsingh Balwantsingh graag zijn favoriete lied over Allah ten gehore brengen in een hindoetempel en ontdekte Rosita Steenbeek dat haar oma joods was, maar daar als domineesvrouw over zweeg. Mix bevat ook tips voor multireligieuze bezinningscentra, gemeenschappen, tv-programma’s en boeken.

Ze is ineens verrukt van mijn spiri-boekenkast. Leest boek na boek. Ondertussen is mijn eigen religieuze leven een beetje ingekakt. Ik heb het te druk slash wil er geen 20 minuten voor fietsen.

Geen opmerkingen: