donderdag 22 juni 2017

Jardin d' Amour (2)

Het is zo warm dat we tot na enen geheel verstild (nou ja, fluisterend) in de tuin zitten. Bobby drinkt om de dorst te lessen een enorm glas karnemelk-met-diksap-en-ijswater. Ik denk dat het ouzo is en maak mijzelf een sterk verdunde ijskoude ouzo. Wat een vredig midzomertafereeltje. 

Ik herinner me ineens dit plaatje, dat cruciaal was in de huizenzoektocht 2012-2013, die uiteindelijk leidde tot de verhuizing naar Utrecht. Lange tijd leek het er niet van te komen, omdat Bobby en ik om de beurt een veto uitspraken tegen huizen die de ander net heel leuk vond. Dat was steeds enorm slikken. Ik was er helemaal aan toe het verhuizen af te blazen. Maar toen kocht ik in Almere het boek Flora in de kunst en de literatuur waar dit plaatje in stond. En ik dacht als ik nu niet meer ga mopperen en alleen nog maar positieve affirmaties ga plegen op grond van dit plaatje, dan móet het lukken.

Nu zijn we bijna vier jaar verder en zíjn we het plaatje geworden. Soms.

Bij De Bibliotheek van de Nederlandse Letteren DBNL is over dit plaatje de volgende tekst te vinden: 'Filips de Goede gaf David Aubert opdracht om de geschiedenis van de Karolingische held Renaud de Montauban op te tekenen. Het fraai geïllustreerde werk werd pas in 1468 voltooid, een jaar na de dood van de hertog. Renaud maakt avances in een besloten minnetuin en de officiële verlovingsceremonie van Renaud de Montauban. Miniaturen door Loyset Liédet. (Parijs, Bibliothèque de l'Arsenal, Ms. 5072, fol. 71v en 162)

En nog weer elders: 'Maugis et Orlande dans le jardin'. Enluminure, Bruges, v. 1462/70. Illustration in : “Roman de Renaud de Montauban”. Ms. Arsenal 5072 fol. 71 v, Paris, Bibliothèque de l’Arsenal
©bibliothèque de l’Arsenal. Dat is de pagina van een Franse kunsthistorica. Misschien kan zij mij verder helpen.

Zie ook: Jardin d'Amour (1) 

Geen opmerkingen: