vrijdag 11 augustus 2017

Kloster

We gaan naar Kloster Neustift. Dat ligt net boven Brixen. Het is heel beroemd, en een toeristische attractie van jewelste. Het bestaat al sinds de 12e eeuw. Het is net een burcht, dat was om het tegen de Turken te beschermen die al tot Wenen waren opgerukt. Maar die niet gekomen zijn.,

Het is een bliksem-bezoek met rondleiding, die niet dat intieme spirituele geeft wat een langer verblijf aan een klooster kan geven, maar het is toch heel bijzonder. Het verlangen baar een kloostercel groeit. Geen overweldigende buitenwereld maar een prachtige gezegende binnenwereld. Er is een groot cursus-instituut bij en er wordt ook een cursus botanisch tekenen gegeven. Stel je voor! Hier een week bloemetjes tekenen en logeren! Of iets anders.

We bezoeken ook de bibliotheek. Heel oud. Op de bgg zijn theologische geschriften, boven wereldlijke. Wetenschap. Bobby zei laatst dat hij als hij in de middeleeuwen had geleefd wel in een klooster had willen leven: centrum van kennis en spiritualiteit. Ik heb dat gevoel nu ook wel, met al doe oude geïllustreerde handschriften, en miniaturen voor de getijdenboeken. Heerlijk als je werkdag daaruit bestaat!! 

Geen opmerkingen: