maandag 16 oktober 2017

Neem een geit

Collega Mandy mailt: 'Het lijkt weer beter te gaan. De medicijnen slaan eindelijk aan. Ik denk dat ik weer ga proberen te werken. Voorlopig even halve dagen.' Ik durf het bijna niet te geloven. Vier weken was ze weg en moest ik haar werk erbij doen. Ze is nog niet helemaal terug maar wel een beetje. Moet steeds denken aan die Jiddische mop: neem een geit. Ik ben heel heel blij en opgelucht. En een beetje op mijn hoede. Want stel je voor.

We hebben ook een aanpakkende nieuwe baas. Hij wil elke maandagochtend overleg over waar we allemaal mee bezig zijn. Aan zijn taalgebruik moeten we nog even wennen. Hij praat steeds over prio's en marktpenetratie-analyses. 

Neem een geit. Voor wie het niet kent: dat is het verhaal over het joodse gezin Seivitz in Polen, vader en moeder en drie kinderen. Ze wonen in een piepklein appartement waar ze met elkaar in één kamer eten en slapen. Vader Seivitz werkt zich een slag in de rondte om het hele gezin te kunnen voeden en te voorzien van kleding, enfin alles wat er zoal nodig is om een gezin gelukkig te maken. Op een dag meldt moeders dat ze weer zwanger is. Bij vader slaan de stoppen door, hoewel hij toch echt zelf medeverantwoordelijk is. Radeloos en in paniek huilt hij uit bij de rabbi. 'Ik hou het echt niet meer vol, het is nu al zo druk in huis, jengelende kinderen, overal troep en nou komt er nog eentje bij. We hebben hier ook geen financiële ruimte voor.' 'Neem een geit', adviseert de rabbi. Enigszins verbaasd kijkt de vader hem aan, hoort hij dit nu goed? De rabbi houdt aan: 'Ja, echt, neem een geit en laat hem in het huis meeleven.'

Vader koopt een geit en neemt hem mokkend op in het gezin. Het wordt een bende. Naast het constante gemekker eet de geit overal aan, poept en piest er vrolijk op los en trapt naar de kinderen. Hij gaat weer terug naar de rabbi: dit kan toch niet de bedoeling zijn. De rabbi luistert geduldig naar de wanhopige Seivitz die overigens heel beeldend kan uitleggen hoe de thuissituatie nu is. Hij wacht tot de beste man is uitgeraasd en zegt vervolgens: 'Doe die geit weg.' Oorspronkelijke probleem opgelost.

Geen opmerkingen: