woensdag 4 oktober 2017

Placebo?


Laatst was er weer zo'n verhitte discussie over homeopathische geneesmiddelen. Sommige mensen worden daar witheet van. De anti-kwakzalvers. Ik luister altijd met verbazing naarde anti-kwakzalvers, naar die woede. Ook is de werking placebo, dan is dat toch niet erg? Als het werkt dan werkt het. In dat kader wil ik het graag weer eens over mijn potje Hepatodoron hebben. De groene pilletjes van aardbeiblad en wijnblad, die je helpen door te slapen in de nacht. 

Jaren geleden kreeg ik ze van mijn toenmalige antroposofische huisarts naar wie ik toe ging omdat ik graag niet per klacht (ik had er toen vijf) behandeld wilde worden maar als als heel-de-mensch. Ik werd al maanden elke nacht om twee uur klaarwakker en sliep dan pas om vijf uur weer in. Je kon er de klok op gelijk zetten. Ach dit heb ik vast al een paar keer verteld. Die pilletjes waren een wonder. Ik sliep gewoon weer door. Ik hield er ook wel eens mee op, maar dan kwam na een paar weken die slapeloosheid weer terug. Dus nu ben ik chronisch gebruiker. Ze kosten 19,95 per 200 pilletjes. 

Je kan ze alleen niet zo makkelijk krijgen. In Amsterdam had je een high brow apotheek aan de Lairessestraat in Oud-Zuid die ze verkocht, en een aan de Vijzelstraat. In Utrecht is er een hele oude drogist Slamat in de binnenstad in de Zadelstraat die veel alternatieve geneesmiddelen verkoopt. De drogisterij Erica op Amsterdam CS verkoopt ze ook, maar die op Hoog Catharijne te Utrecht heeft ze weer niet op voorraad. Als je ze daar bestelt kost het wel een week. Ik kocht ze wel eens bij Bol.com, maar liever steun ik de locale middenstand. Bobby ook. De afspraak is nu dat hij ze wanneer nodig voor me haalt, een paar keer per jaar, hij fietst elke dag vrijwel  langs de Zadelstraat. 

Vorige week had ik nog 10 pilletjes, genoeg voor zeg 3 dagen. 'Wil je gauw langs Slamat', vroeg ik, 'want ze raken op.' En ik ben als de dood voor dat uren wakker liggen. Maar hij had teveel aan zijn hoofd. En toen had ik er nog 7, en toen 4, en toen 1. En ik had geen zin om na het werk helemaal naar de Zadelstraat te fietsen. 

Op de site van Weleda staat dat de Etos ze ook verkoopt, maar de verkoopsters van de Etos in ons winkelcentrum kijken alleen maar koeiig. Wat zegt u? Weleda? Hepatodoron? Waar is dat voor? Nee kennen we niet. Nee opzoeken en bestellen kunnen we dat ook niet. Bij Bol.com zijn ze tijdelijk niet leverbaar, staat op hun site. Drogisterij.nl wel. Dus ik daar bestellen en betalen, blijken zij ze óók niet te kunnen leveren. Geld terug vragen, en al dat gedoe. 

Inmiddels heeft Bobby ze al lang gehaald, dat dan weer wel, dat is ruim drie maanden. In die zin is de kwestie  is al lang weer van tafel, maar het zint me toch niet. Dit herhaalt zich elk kwartaal, Op dit moment heb ik misschien wel 400 groene pilletjes, maar op enig moment zijn ze ineens weer op. Ik moet het heft in eigen hand nemen en op loopafstand. Op de Amsterdansestraatweg zit ook een drogist met alternatieve natuurlijke producten: Kamil. Nooit geweest nog. Ze verkopen sinds een jaar ook leesbrillen, dus de zaken zullen wel niet erg florissant gaan. Dus daar maar eens naar toe. Hij heeft wel wat Weleda-producten, maar geen Hepatodoron. Hij pusht me naar zijn website: bewustkopen.nl. 

Die internetwinkels kunnen niet leveren, zeg ik. Wij wel, zegt hij. Wij hebben een eigen disctributiecentrum. Ga maar doen. Ik vind het een stomme naam, bewustkopen.nl, maar ga toch kijken. En inderdaad: voor 21 uur besteld, volgende dag om 14u in zijn winkel. Ik haal het potje einde middag bij hem op en hij glundert helemaal. 

En ik slaap nog steeds als een roosje. Al dan niet placebo.

Geen opmerkingen: