dinsdag 28 februari 2017

Eenderde zeep

Vandaag is in de meterkast de ontkalk-installatie à €2.300 geïnstalleerd. Die moet me kalkvrij en héél gelukkig gaan maken. Vanaf nu hebben we keizacht kraanwater en moeten we enorm minderen met zeep. Een derde van de vaatwasblokjes, de helft van de shampoo en de helft in de wasmachine. Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat bevallen.

Door de stroomstoring vannacht heb ik van opwinding een beetje weinig geslapen. Ik kan maar net werken en na het werk wil er geen informatie meer in. Eenderde zeep, eenderde zeep, eenderde zeep... denk ik steeds. Want de verkoper waarschuwde indertijd voor anders enorme zeeppartijen die niet weg te spoelen zouden zijn. 

Utrechtse nachten

Het is een lange dag, ik ben pas om half twaalf thuis. We zitten nog even op de bank de dag door te nemen als plots om 23.58u de stroom uitvalt. Heel fascinerend. Bobby belt meteen naar Stedin, de netleverancier, ik ga naar Twitter. Op internet is de storing nog niet bekend, maar telefonisch wel. Mooi sfeertje op straat. Nergens licht, hier en daar licht in een woonkamer een zaklantaarn op. De meeste mensen slapen al lang. Op Twitter zie je wie nog wakker zijn en ook dat Stedin maar langzaam wakker wordt, evenals de internetcouranten.

Stroomstoring. Eigenlijk gebeurt dit best vaak de laatste jaren. Wij herinneren ons niets van vgoegeg. Ik herinner wel me een middag bij de kapper. hier in de buurt. Dat was rond Sinterklaas 2015. Die storing duurde uren. Toen ging Albert Heijn meteen op slot. Onze straat had toen als allerallerlaatste weer stroom. Bij Stedin gaven ze twitteraars antwoord op rijm. Nu is Stedin stil. Ze zullen wel met man en macht het probleem opsporen. Is is het het brandje aan de Keulse Kade, waar de brandweer net naar uitgerukt is? oppert iemand. Is dat adres niet Eneco? Heel opwindend allemaal. 

Tegen vieren zie ik vanuit het centrum de straatverlichting weer aanfloepen. Als dat eindelijk bij ons ook gebeurt zijn alle apparaten met klokjes van slag. 

zondag 26 februari 2017

Maria

Er is momenteel een tentoonstelling over Maria in Museum het Catharijneconvent, en in dat kader heeft de KRO een reeksje interviews gettiteld 'Mijn Maria', waarin BN-ers als Rosita Steenbeek en Henk Westbroek stamelen over 'hun' Maria. Ze zijn niet katholiek, ze hebben er niets mee, maar zijn toch geraakt en branden op vakanties in kerkjes en kathedralen altijd een kaarsje voor Maria. Ik heb geen zin in de drukte van de Utrechtse binnenstad op koopzondag, dus daarom ga ik maar een Maria-afbeelding zoeken die me aanspreekt. Wat dat is wat Mariabeelden aan sentimenten teweeg brengen?

Gepakt

Er heerst een inbraakgolf in onze buurt. Eerst waren het alleen auto-inbraken, nogal veel, maar nu gebeurt het ook in woningen. Door de nieuwe buurt-app Nextdoor ben je steeds meer meteen van alles op de hoogte. Bij ons afgesloten achterterrein is nu ook al twee keer ingebroken. Tot nu toe was het vooral in auto's, waarbij de eerste keer ook de sleutel en de handzender van het achterterrein is ontvreemd. Daar komt-ie inbreker nu makkelijk mee binnen. Die mogen we niet meer in de auto bewaren. De mannen van de VVE zijn er maar  druk mee: nieuwe sleutels en een nieuwe handzender voor de poort. 

Een inbreker is gistermorgen om 6 uur gepakt doordat oplettende buren onmiddellijk de politie belden. Niet bij ons, maar een paar straten verderop. Het was een jongen op een fiets met fietstassen. Het arresteren is niet zachtzinnig gegaan, want de inbreker is per ambulance afgevoerd. Verdere details ontbreken. Wildwest-taferelen op Zuilen. Ik vraag me wel af wat voor jongen dat is, en hoe dat is om elke nacht uit inbreken te gaan. Het gaat steeds om een minimale buit. Je jaagt alle mensen schrik aan tot je eigen vader en moeder aan toe. Inbreken lijkt me geen fijn beroep.

zaterdag 25 februari 2017

In Memoriam

Vandaag is Henk Elsink overleden. Dat raakt iets. Ik herinner nog goed dat ik voor het eerst op bezoek kwam bij Marg. Te Groningen. Wij studeerden Nederlands. Zij woonde bij het Noorderstation. Zij had een verzamel-elpee met cabaretliedjes. En draaide die. 

Een van die liedjes was 'Broekje in de branding', in mijn herinnering gezongen door Henk Elsink. Ik was net onttrokken aan mijn straffe opvoeding en probeerde het tekort aan culturele ontwikkeling in één jaar bij te spijkeren. Ik ging veel naar films en het theater en onderzocht ik alles wat de mensen mij voorschotelden. Dat Broekje in de Branding vond ik een raar liedje, beetje schuin, ik wist niet zo goed of dat nou leuk was of niet. Maar Henk Elsink vond ik erg leuk en al gauw kende ik veel van zijn liedjes en sketches uit mijn hoofd. Harm met het Harpje. Meneer Bakema. Kleine Johanna. Hoe je dat allemaal opdeed in de tijd zonder internet en YouTube weet ik echt niet meer. Misschien leende ik de elpee van Marg. Of maakte ze een cassettebandje voor mij?  (Als ik nu naar 'Broekje in de branding' zoek kom je bij Gerard Cox. Die vond ik helemáál niet leuk. Marg, héb je die elpee nog?)

Hieronder een verzameling filmpjes voor de mensen die ook een snik met Henk Elsink hebben.







Hyacint

Vol verwachting van de komende lente kan ik de bolletjes de tuin wel uit kijken. En opeens zijn ze er. Vorige week één sneeuwklokje, deze week de krokusjes. Ik ben vergeten waar ik ze ook alweer neergezet had vorig jaar. Ik weet nog wel dat ik dat met tamelijk onzekere hand deed. Wat moest ik doen, en hoe, en waar? Niet een bij een, dat was goed tot mij doorgedrongen, maar op een hoopje. Die hoopjes deed ik dan per vijf. 

Maar het schiet nog niet echt op, dus af en toe neem ik mu wat mee van de supermarkt. Witte druifjes. Hyacint. De witte druifjes heb ik in een pot in de voortuin gezet, maar de hyacinten binnen. Die schieten enorm uit bij onze binnentemperatuur van 18 à 19 graden. Wat zijn ze ineens aanwezig. Ze ruiken heerlijk. Kon men maar een blog met geurvlaag maken. Als dat zo doorgaat zijn ze in een week uitgeschoten en weg. Zouden ze - al zo uitgeschoten - de buitentemperatuur nog wel aan?

Bakkie

Bobby en Nol, zich noemende het Houthakkersgilde Zuilen, gaan nieuw hout halen. Dat hoort bij februari. De voorraad van vorig jaar is nog lang niet op, dus nu wordt het slechts 1 kuub, beloven ze. Vorig jaar hebben ze het gehaald bij Staatsbosbeheer Almere, nu wordt het Ossenzijl in de Weerribben. Waarom dat niet kan in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug is een raadsel. Maar het levert weer mooie avonturen op. Vorig jaar vond ik het allemaal stom, maar nu wil ik eigenlijk wel mee? Ik mag mee. 

Vorig jaar naar Almere hadden ze een bus gehuurd, nu willen ze een bakkie. Ik heb alleen geen trekhaak op de bolide, en die kán ook helemaal niet op een Celica, zegt de garage. Nol heeft een hybride Toyota, daar kan ook geen trekhaak op. Dus halen we de Skoda Fabia van Syts. Een Soda Fabia is best een klein otootje..

Bij de Tinq bij ons aan de Burgemeester Norbruislaan kun je bakkies huren. Bobby heeft alles goed bestudeerd op het gebied van bakkies. Filmpjes. Instructies. We schrikken toch wel een beetje van het formaat van het bakkie, vooral in relatie tot het otootje. Ik zou rijden, maar ik weet het niet en geef het stuur spontaan over aan Nol. Als ik merk hoe makkelijk het gaat heb ik daarna dan natuurlijk weer spijt van. Dan mag jij straks rijden met het bakkie vol stammen, zegt hij.

De vorige keer:

donderdag 23 februari 2017

Evensong

Sinds een paar weken is er op donderdagavonden Choral Evensong in het centrum van Utrecht. Mooie koren zingen dan een uurtje in de traditie van Anglicaanse kathedrale muziek. Het idee is van Hannah Rijken, theoloog en musicus. Zij wil Utrechters met dit project een plek van verstilling, meditatie, schoonheid en rust en ontmoeting aanbieden, 'in de hectiek van het doordeweekse bestaan'.

Daar wil ik wel naar toe. Ik app Line of ze mee wil en ze wil en kan. Zij blijkt de eerste afleveringen ook al bijgewoond te hebben. Het is in verschillende kerken: in de Domkerk, de Ste Gerdtrudis kathedraal (van de oud-katholieken), de Janskerk en - vanavond dus - in de Jacobikerk. Daar ben ik nog nooit geweest, want Gereformeerde Bond.

Het is koopavond, maar de binnenstad is vrijwel leeg. Donker, nat en leeg, waarschijnlijk door dat Code Oranje wegens de storm. Fijn spookachtig sfeertje vind ik het.

Het is zo mooi. Er zijn circa honderd mensen, bijna allemaal grijze koppen, de meesten al uít de hectiek van het werkende bestaan, zo te zien. Line en ik zitten vlak achter het slechts achtkoppige koor Cantores Martini, dat het 'solistenensemble' is van de Domcantorij. Ze beginnen wat later dan aangekondigd, want één zanger zit door de storm vast in een trein. Ze zingen in knalrode pijen, we zitten er bijna middenin. 

Het idee is dat hier mensen komen met dezelfde interesse, die elkaar dan achteraf in de Pub kunnen ontmoeten. Maar wij hebben helemaal geen moed voor een cafébezoek met honderd grijze koppen, want wij moeten morgen de hectiek van het wekelijks bestaan weer in. 

Kunstboeken

Ja! Er is er weer een af! Een nieuwe digitale special. Ditmaal over kunstboeken. Wat een werk elke keer weer. Veel zuchten en steunen en herzien. En als het eindelijk klaar is, dan altijd weer apetrots. Wij werken met een betaald abonnement, maar deze special mogen de mensen gratis en voor niets meelezen. De special is leesbaar op alle devices, maar op een telefoon zie je er eerlijk gezegd bijna niets van. Dus even op de laptop of de iPad openen!

http://special.boekblad.nl/special-kunstboeken

Code Oranje

Er wordt storm verwacht. Vanmiddag. Code oranje. Daarom rijden er in de ochtendspits uit voorzorg al minder treinen. De 'snelle' stoptrein trein hebben ze alvast geskipt. Het stormt nog helemaal niet. Het regent alleen een beetje. Snapt u het? Station Zuilen heeft geen overdekte wachtruimte. Wij reizigers koesteren ons in af en toe die damescomputerstem: 'Dames en heren. Houdt u rekening met overstappen en vertragingen'.

woensdag 22 februari 2017

Oei ze groeit

Nichtje en Bébé komen een dagje langs en als de bel even later nog een keer gaat blijkt Jongste Nichtje ineens ook van de partij. We tutten uren om met Bébé. Haar hemdje zit al wel een beetje strak, zeg ik. Rompertje heet dat. Bébé is inmiddels gegroeid van maat 56 naar maat 62, verklaart Nichtje. 

Zo stilletjes Bébé bij de vorige oppasbeurt was (Lééft ze nog wel, dacht ik toen af en toe) zo huilebalkerig is ze nu. Vooral als ze bij een andere in de armen ligt dan bij haar eigen moedertje.

Nichtje vertelt dat haar lijfboek nu Oei ik groei! is want Bébé lijdt aan onverklaarbare huilbuien. In Oei ik groei betogen ze dat dat van de groeistuipjes komt. Dat valt niet mee voor de jonge moeder. Vandaag leer ik ook over zwemmen met baby's en zwemluiers.

dinsdag 21 februari 2017

Papendorp

Ik ga naar Papendorp. Dat is een nieuwerwets  bedrijventerrein ten zuidwesten van Utrecht, ingeklemd tussen de A12, de A2 en het Amsterdam-Rijnkanaal. Er staan allemaal futuristische donkergrijze rechthoekige kantoren met daartussen grasvelden en lucht. Een WTC. Er is geen normaal huis daar. Alsof je in een schets van een architectenbureau loopt. Ik ga maar wat vroeger, want de pr-manager waarschuwt dat de TomTom er soms ook niet uitkomt. Er is ook geen parkeerplaats te ontwaren, die liggen natuurlijk onder het golvende gras. En waar is de ingang? En waar de slagboom? En doet iemand die slagboom nog eens omhoog?

Ik ben een beetje knorrig, want ze hadden me pas vrijdag ontboden voor vandaag en ik hád al zoveel te doen. En bovendien hebben ze de primeur aan een landelijke krant beloofd. Ik mag woensdag pas om 09.30 uur publiceren. Ik moet beloven en ook nog eens per mail bevestigen dat ik me aan de afspraak houd. Alsof het nieuws over een regeerakkoord betreft. Maar ja, je wilt het ook niet laten lopen. De ceo speelt dat we de beste vrienden zijn, kuskuskus, lang niet gesproken! En na een uur hoorcollege is hij weer weg.

Om 15 uur ben ik thuis, om 18 uur heb ik een eerste versie, om 20 uur een tweede versie en on 22.45 een definitieve versie. 

Ik kan niet zeggen dat ik er veel aan ervaar. Behalve dat ik nu beste vriendinnen ben met de pr-manager. Zitten we 's avonds laat te appen en te mailen. Liever had ik drie keer zo lang over de ontmoeting gedaan, lunch erbij, how's life, en was ik na afloop wat op die grasveldjes gaan Grashuinen. Maar ja. Zo gaat dat niet.

maandag 20 februari 2017

Hobo

Radio 4. Een uitzending van Podium van Hans Haffmans met oud- hoboïst Han de Vries, van wie vorig jaar een uitgebreide cd-box verscheen met 18 cd's. In 1971 gaf hij zijn positie bij het Concertgebouworkest op voor een solocarrière. Hij was het gezicht van de Nederlandse hoboschool: 'De Nederlandse hoboschool herken je aan een melodieuze, open klank', en bovenal aan een nadruk op muzikaliteit boven techniek, aldus De Vries. Heerlijk om naar te luisteren, zowel de muziek als de verhalen van de man. Nooit van gehoord. Hij is 1941, nu 75 jaar.  

Met een snik in zijn stem vertelt over de vader/oom van Jaap van Zwedenm die in Krasnapolshy werkte waar in de oorlog de Duitsers feestvierden en dat die de resten van het eten uitdeelde in zijn portiek, waar de (joodse) moeder van Han de Vries als meisje woonde en daar in dat portiek dus eten haalde. Dat je nooit mensen mag veroordelen. Dat er wel over Jaap van Zweden gekletst wordt en zijn dure smaak voor auto;s, maar dat je van niemand weet wat de verhalen en achtergronden zijn, Zo'n radiofragment dat te kort is maar dat je raakt.

zondag 19 februari 2017

Concertje

Met mijn nieuwe 'concert-vriendin' Helen ga ik naar MerkAz, het joods cultureel centrum, waar ik drie weken geleden ook al een optreden van de saxofonist Benjamin Herman zag. Ze doen daar ongeveer eens keer per maand een concertje, om iets van de rijke joodse cultuur te delen. Het pand is zwaar beveiligd, heel naar idee. 

Vandaag treedt op de jonge Russische veelbelovende celliste Maya Fridman met de gitarist Jeff Heijne. Zij heeft het conservatorium in Amsterdam gedaan. Ze is heel experimenteel. Werkt met elektronische muziek en haar stem. Op een gegeven moment deed de muziek me aan het nummer 'O Superman' van Laurie Anderson denken.  

Het samenspel met de gitarist Jeff Heijne vind ik het leukst. Toegankelijkst.

Wat is het toch leuk: concertjes, in kleine zalen, ook als het experimentele muziek is.


zaterdag 18 februari 2017

Nu gaan de bloemen nog dood

Na een hysterisch drukke werkweek trek ik me terug in mijn kapelletje. Bobby gaat aan het werk in 'zijn' bibliotheek. Vanochtend hebben we weer twee donkerbruine Billykasten gehaald. Die zijn zó uit de mode dat ze inmiddels bij de mensen thuis gratis af te halen zijn. Nu moeten de andere donkerbruine Billy's leeg en verschoven, en dan kijken we hoe we nu met de boeken uitkomen. Die bibliotheek wordt een topplek. Maar omdat hij nog in statu nascendi is en alles weer overhoop moet, kan ik beter even uit de buurt blijven.

Mijn eigen domein: ik ben er te weinig. De plantjes zijn enorm verwaarloosd en bijna dood. Maar wel prachtig. Wat moet je daar nu over denken: de tere schoonheid van verdroogde bijna doorzichtige blaadjes.

Tegenwoordig luister ik hier podcasts. Raar aan samenwonen vind ik het geluid. Dat was zo bij mijn eerste samenwonen en nu weer. Samen thuis  draaien wij weinig muziek en luisteren we geen radio in de woonkamer. Te verschillende smaak en behoeften. Radio luister ik alleen in de bolide. Als onze hulp in de huishouding er is heeft zij altijd popmuziek: 100 procent NL. Dat vindt zij gezellig. Ik vlucht dan weg. Muziek en radio (en eigenlijk ook tv) vind ik iets individueels. Vandaar dat ik dat ook in mijn eigen kamer doe.

Vandaag luister ik naar een podcast op de 'zender' Duitslandnieuws, in Soundcloud, het is een aflevering waarin Joost te gast is, radiomaker, vriend des huizes. Hij verblijft momenteel te Berlijn, op zoek naar woedende burgers. Afgelopen december werd hij geïnterviewd door Duitslandnieuws.nl, een site van Nederlandse journalisten die zich ten doel gesteld hebben te berichten over de Duits-Nederlandse handelsbetrekkingen. Wie of wat die site betaalt is mij niet duidelijk. Misschien doen de journalisten het gewoon erbij. Met de podcasts is radio veel breder beschikbaar gekomen. 

Zwager3 heeft op Bobby's laatstleden verjaardag tegen Joost zitten opscheppen over onze Zus+Zwager4 te Mecklenburg Vorpommern, waar ook erg veel woedende burgers wonen, en nu heeft Joost vanuit Berlijn contact met ze gezocht. Op zoek naar woedende burgers. Zus3 heeft gemengde gevoelens: het is daar minder fijn dan voorheen met al die woedende burgers.

Nu ga ik maar eens op zoek naar wat een Nederlandse radiomaker daar eigenlijk zoekt. Dat is wel interessant. Er is een filmpje op YouTube (uit 2014) over een zaal woedende Duitsers die geen moskee in hun dorp willen. En de politiek die niet naar hen luistert. Joost is van de categorie journalisten die verhalen van 'gewone mensen' wil optekenen. Hij wil dat doen dat zonder opinies van de academici. Gewoon luisteren. 


vrijdag 17 februari 2017

Amandla

Drie avonden heb ik over de film gedaan: Long walk to freedom, over het leven van Nelson Mandela. Naar zijn eigen autobiografie. Het is een film uit 2013, het jaar dat Mandela ook overleed, onlangs vertoond bij de VARA. Het was in de roerige jaren tachtig dat hij vrij kwam. Ik weet het nog goed. Al die gevechten, jarenlang. Dat je denkt: dit komt nooit meer goed. Net als je dat nu over Syrie, Irak, Turkije en de USA denkt. Dat het allemaal zo desastreus is dat het de hele wereld in oorlog en verderf kan storten.

Het is een mooie film dat in die ruim tweeënhalf uur dat-ie duurt natuurlijk niet allen laagten en diepten van zo'n leven kan laten zien, maar toch van begin tot einde blijft boeien. Voor meer gelaagdheid moet je waarschijnlijk zijn autobiografie lezen.

Doet me steeds denken aan: Wanneer was ook alweer wat? Waar was ik toen? Hoe keek ik naar dat nieuws op tv?

woensdag 15 februari 2017

Buren

We gaan kijken bij een nieuw familiedagenbedrijf Wilgje Buitensport bij Buren onder Culemborg. Het is daar leeg landschap en er naar toe rijdende straalt de buitensport je tegemoet. Allemaal touwdingen. Het doet me denken aan de speelplaats in Het Twiske, maar dan een tikje moeilijker en enger. 

We worden ontvangen door een ontzettend leuke boerin. De schaal van dit is wat menselijker dan die in de hoeve te Nieuwer Ter Aa laatst. Deze familie heeft de koeien eruit gedaan en is zich gaan specialiseren in Buitensport, vertelt de ontzettend leuke boerin.

Het is de bedoeling dat er niet alleen eten en drinken en rondhangen, maar dat we ook iets sportiefs afnemen. 'We zijn niet de allersportiefste familie', beken ik eerlijk. 'Sommigen wel hoor, maar sommigen ook niet.'

We kunnen er teambuilden. Kano-en. GPS-wandelen. Boogschieten. Klimmen. Ik heb geen aanleg voor die dingen, maar vind bij voorbaat alles leuk. En anders is het wel een avontuur. Bij dat teambuilden heb je een nat parcours, zie foto, maar ook een droog parcours. Maar dat zie ik niet zo voor me met 4-, 32- en 60-jarigen.

We hebben het even de grootfamilie met kleintjes en ouderen. Er ontstaat wat spraakverwarring. Wij zelf zijn de ouderen, hoor, leg ik uit, een beetje onder en boven de zestig. Ouder dan 68 gaat het niet en de 68-jarige zie je dat niet aan. Inmiddels vind ik blijkbaar 68 niet meer zo oud. O, zegt de ontzettend leuke boerin begripvol, gewoon net zo oud als wij.

dinsdag 14 februari 2017

My funny Valentine

Op de radio vanmorgen beginnen ze meteen al over Valentijnsdag. Ik ben te laat om de trein van 8.06 te halen en dus ga ik toch maar met de bolide. Forenzend in de bolide heb je ineens input van Radio1. Zo hoor ik dat het  nu toch echt wel een plicht van mannen is om op deze dag hun vrouw met rozen te verwennen. Een man mág dat niet vergeten. Ik heb geen enkele illusie. Het kan me ook niks schelen. Zeg ik.

Ruth is vanochtend enorm verwend door haar Marco. Ze bestelt koekjeshartjes bij de bakker, om ons te laten delen in deze liefdesbuzz. 

Na het werk bij AH bulkt het daar van de rode rozen. Ik neig er een beetje toe om toch een bos mee te nemen, maar vind dat ook weer pathologisch. Zit ik daar straks met mijn bordje op schoot voor de tv naar een bos zelfgekochte rode rozen te staren. Voor wie zou ik dat doen? Voor mezelf? Voor hem? Wie moet ik zo nodig iets bewijzen? Bobby hóór ik al zeggen: 'Ik hecht daar niet aan.' 

Met Frances speelde ik vandaag Byron Katie. De vier vragen van Byron Katie. En we leren ze aan Ruth die overloopt van het werk. Als je een obsessieve gedachte hebt, ik móet ik móet ik móet... kun je daar misschien de vragen van Byron Katie op Loslaten. Is Het Echt Waar? Is Het Absoluut Waar? Hoe reageer je op die gedachte? Wat als je Deze Gedachte Loslaat? Wij leren Ruth een agenda-ding te skippen. Zelf laat ik later die dag de gedachte aan rode rozen los. 

Kom ik thuis, klaar om voor mijn uppie te koken, want Bobby moet lang overwerken, wat ik voor mij natuurlijk extra zielig vind op Valentijnsdag, staat er een schattig bloemstukje op tafel! Nou!

In de kring

In de Kring-app lees ik dat de Kring zzp-ers in de wijk vanavond een soort van jaarlijkse ledenvergadering houdt. Wat willen we/ze? Afgelopen zomer was ik al eens bij ze aangeschoven en vond ik het zulke leuke types. Sindsdien wist ik het niet wat ik er moest en zou, want ik ben geen zzp-er, enzo. 

Toch lijkt het me nog steeds wel leuk om meer types in de wijk te leren kennen, en ietsje beter te leren kennen, dus ik ga. Schoorvoetend maar toch. Flesje wijn mee. En dan zit je opeens bij een vreemd iemand thuis aan de keukentafel. Met een boekhoudster, een muzikant, een eindredacteur, een klusjesman, een wandelcoach, iemand met een bedrijf in rust-vakanties, een sociaal verbindster. Er zit ook een notoire mopperpot bij: Harry de fotograaf. Voor hem hoeft het allemaal niet (meer). Hij is voor het laten doodbloeden, maar meldt zich dan wel weer voor het organiseren van het Paasontbijt op Goede Vrijdag.

maandag 13 februari 2017

Stranger in paradise

Ik zag de documentaire 'Stranger in Paradise' van regisseur Guido Hendrikx. De film opende in november het IDFA, en was vorige week bij de VPRO te zien. Het is een een verontristende film. Van die dingen die je wel weet, maar waar je uit onmacht maar je ogen voor sluit. Thema: de vluchtelingenproblematiek.

Hendrikx ging naar Lampedusa en sprak met de vele vluchtelingen daar. Er is weinig hoop voor ze. Eigenlijk alleen Syriërs en Somaliërs komen door.  De film  is een drieluik over vluchtelingen die net zijn aangekomen. Daar krijgen zij les van de personificatie van Europa zelf, een leraar, vertolkt door acteur Valentijn Dhaenens. De vluchtelingen, die wel echt zijn, krijgen in drie akten een steeds een ander verhaal voorgeschoteld. In de eerste akte speelt Dhaenens de conservatief, die hen uitlegt dat vluchtelingen handenvol geld kosten en dat de meerderheid van hen nooit aan het werk zal komen. De vluchtelingen reageren verrast: iedereen vindt dat hij wat te bieden heeft aan Europa. Wat dan? 'Ik kan meubels maken' roept er één. 'Die maken we hier met machines'.

In het tweede deel speelt Dhaenens de idealist: hij lijkt zich persoonlijk verantwoordelijk te voelen voor het lot van de vluchtelingen en ontvangt ze dan ook met open armen. Waar hij in het eerste deel hun plannen meteen richting prullenbak verwees lijkt hij nu alles een goed idee te vinden. Dit naïeve gepraat komt haast nog cynischer over dan de harde opmerkingen in het eerste deel.

Het venijn zit hem echter in de staart want in de derde akte wordt beschreven waaraan vluchtelingen allemaal moeten voldoen willen ze überhaupt in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. Mensen die hier niet aan voldoen worden meteen het lokaal uit gezet. ('Unless you're a homosexual. Are you a homosexual?')

Deze documentaire gaat niet zozeer over vluchtelingen maar over het debat over hen. De polarisatie over dit soort onderwerpen wordt indringend onder de aandacht gebracht. Heel afschuwelijk en ongemakkelijk.




zondag 12 februari 2017

Kipjes

Het is zo'n heerlijke zondag, dat ik almaar maar wil bloggen. Wat een rare gewoonte. Men moet nou ook weer niet overdrijven, Lucie Theodora. Wordt het niet een beetje overdreven? Wie kan dat nou bijhouden? Wat zullen de mensen wel niet denken? Maar zo is de regel. Als ik iets moois zie of hoor of aantref, of iets afgrijselijks, dan wordt het een blogje.

Vandaag gaat het maar door. Ik kan er zo nog drie, vier afleveringen verzinnen. Het boek Zuilen toen Zuilen nog Zuilen was Deel IV, de wandeling in zon en sneeuw langs de Vecht naar Oud-Zuilen, het pianospel ('Once upon a Time in the West'), de dood van Al Jarreau... 

Dan maar de tekening. Geïnspireerd door wandeling in het Julianapark vind ik een plaatje van kuifhoenders. Ze kunnen zo in een strip of een animatiefilm. En maar kwekken.

Chicken

De helende kracht van plaatjes. We zijn danwel tevergeefs naar de Oranjekapel gelopen, maar terug wandelend door het Julianapark stuiten we weer op de immer samenklittende kippen aldaar. Als je naar ze toeloopt gaan ze er echt niet vandoor, maar draven ze op je af. Gedomesticeerde sierkippen. De een nog leuker dan de ander. Ik wil ze zo wel in ons tuintje. Toktoktok! Zullen de buren leuk vinden.

Diensten

In het Julianapark
Kerkelijke communicatie is een beetje een ramp. Volgens mij moeten ze die echt beter op orde krijgen willen ze de weifelaars naar binnen halen. Al maanden ben ik niet meer op zondagmorgen naar de Mis geweest. Sinds 'onze' RK Jacobuskerk op het Prins Bernhardplein aan-de-eredienst-is-onttrokken, zoals dat heet, raak ik er eerder treurig van de bijeenkomsten dan geïnspireerd. 

Vandaag zal Bobby weer eens mee. Hij wil wel naar de Oranjekapel op de Amsterdamsestraatweg. Op de site van de PKN Utrecht lees ik dat daar vandaag om 10u een oud-predikant voorgaat die hij kent. Vanwege de sneeuw gaan we lopend. Daar aangekomen blijkt kerk dicht. Er hangt een briefje op de deur dat de dienst vandaag in de Bethelkerk is, bij ons om de hoek. Dat halen we natuurlijk niet meer. 

Via een schitterend besneeuwd Julianapark lopen we terug. Zullen we nog naar de Jacobuskerk, vragen we ons af. Alleen als er een echte Mis is, zeg ik. Dus ik kijk op hun site. Nee, er is vandaag dienst-van-woord-en-gebed, staat er. We gaan maar terug naar huis. Dan doen we daar samen op de bank een uurtje stichtelijke muziek en lectuur. 

Natuurlijk kijk ik - op de bank genesteld - toch nog even op Facebook alwaar het bericht langskomt dat vandaag om 11u in de Jacobuskerk pastoor Wissink voorgaat én het Drieslagkoor. Dat is altijd mooi. Maar dat stond niet op hun site. Je snapt niet dat ze dat niet beter doen. 

zaterdag 11 februari 2017

Zeisterbos

Het is een echte wandeldag. De sneeuw roept me. Als ik wakker word is het net gaan sneeuwen. De wereld wordt steeds witter. Dat trekt enorm. Eerst ga ik voor mijn beide Facebookpagina's 'Niftarlakeplantsoen' en 'Springertuin' natuurlijk sneeuwfoto's maken. Dat is wandeling 1. Dan naar het winkelcentrum. Maar dat is nog niet genoeg. Vandaag kies ik het Zeisterbos voor een boswandeling. De blauwe wandeling. 11 km. Prachtig is sneeuw. Het gaat zo nog meer sneeuwen.

Hoeve

Met twee van de Geschwister ga ik opties bekijken voor de Familiedag 2017. De eerste zaterdag van juni. Een paar weken geleden vertelde ik hen: 'Wij hebben in ons Julianapark een leuk paviljoentje. Het ligt aan een omhekte kinderspeelplaats dus al het kleine kroost kan er veilig spelen. Er is een groot veld, daar kan iedereen voetballen. Het is een mooi oud park, er is een kinderboerderij. Het is er gratis parkeren. Het kost bijna niets, het is alleen niet heel groot en er is geen horeca. Je moet wel alles zelf doen.'

We gingen tellen. Als iedereen komt zijn er inmiddels 45 personages, waarvan 10 onder de vier jaar. Maar niet iedereen komt. Na een uurtje appen gaan we uit van dertig. Dat bepaalt mede de keuze voor wel of niet het paviljoentje. 

Het paviljoen wordt het niet. Teveel jamaars voor als het zou gaan regenen. 

We stomen meteen door naar Nieuwer ter Aa, alwaar een boerderij ('Hoeve') die zich aanprijst voor bruiloften en familiedagen. De Hoeve ligt ten westen van de A2, Je moet bij Breukelen van de A2 af de binnenlanden in. Ergens bij Kockengen. Op de website ziet het er erg idyllisch uit. Nu is het anders, want het is een mistige februari-avond, De Hoeve is een beetje een bouwput. Maar dat is nu. In juni is dat anders.

Binnen in de Hoeve stinkt het naar frituurvet. Een zeer snel pratende verkoopmedewerkster zet ons aan tafel en zegt: 'Zegt u het maar.' 'Zegt ú het maar', zeggen wij, 'legt u ons de mogelijkheden maar uit.' 'Heeft u de website niet bestudeerd?' vraagt ze, beetje geïrriteerd. 'Nee', zeg ik, 'daar stond zoveel op, wij dachten: laat u het maar even uitleggen.' Dat was niet bedoeling. Wij hadden ons huiswerk niet gedaan. Als zij zegt dat zij 300 mensen kwijt kunnen op zo'n dag, dat ze érg populair zijn, dan zie je ons al wit wegtrekken. Ik zeg nog voorzichtig: 'Het ruikt hier nogal naar olie. Eh...' en hoop dat ze iets antwoordt als: 'Ja, onze excuses, er is net een pan frituurvet omgevallen, normaal ruikt het hier nooit zo...' Maar ze zegt: 'Ja, we zijn hier wel een pannenkoekenrestaurant!' Kortom, die wordt het óók niet.

Zus1 die niet meekon appt: Ga naar Wilgje Buitensport te Buren! In de Betuwe. Of naar de Hoge Veluwe. Ze heeft een coachende adviserende website ontdekt voor Familiedagen. Opeens zit ik middenin de Familiedagen-industrie. Wordt vervolgd.

Muzeum

Eindelijk is het moment daar om naar het Museum van Zuilen te gaan. 'Zuilen, toen Zuilen nog Zuilen was', luidt de onderkop. Een uurtje, denk ik. Dat denk ik al een jaar, maar ik ging steeds niet. Het was goed om te wachten. Want na een jaar mij verwonderen over deze wijk sta ik er nu veel meer open voor. 

Het museum is gewéldig. In zijn soort. Het is gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg, in een voormalig winkelpand noordelijk van het Julianapark. De eigenaar/beheerder is een 70-jarige heer met aristocratische uitstraling en een ridderorde opgespeld. Je denk dat je de hall van het museum binnenstapt, maar nee. Zis is it. Die winkelvloer. 

Hij vraagt: 'Hoe komt u hier terecht? Wat is uw relatie tot Zuilen? 'Ik woon hier nu anderhalf jaar', zeg ik, 'ik volg uw website en ik volg u op Facebook, en ik ben benieuwd.' 'Waar woont u dan?' vraagt hij. Streng. Ik wijs het aan op de kaart. 'Dan valt u niet onder onze verzameling. Dat is van ná de annexatie. Wij doen alleen vóór de annexatie.' De annexatie: dat is 1954, toen dit deel van Zuilen werd toegevoegd aan Utrecht. Het oorspronkelijke dorp, dat Oud-Zuilen heet, valt nu geloof ik onder Maarssen. 

Eigenlijk ben ik vooral benieuwd naar de man zelf. Goed gekleed. Ridder-speldje op. Wie is hij, wat is zijn verhaal, hoe is hij hiermee begonnen? Werkte u bij de Demka? 'Néé! Maar ik weet wel alles van de Demka. Ik sprak eens met de directeur van de Demka en die zei: alsof ik met een collega praat!' 

Maar eerst het verhaal van Zuilen. Van Oud-Zuilen en Nieuw-Zuilen. Het begon in de jaren twintig toen de Spoorwegen in Amsterdam besloot uit te breiden en wel in de weilanden, aan het Amsterdamrijnkanaal, aan de toenmalige snelweg van Utrecht naar Amsterdam (de Amsterdamsestraatweg) en aan het spoor. Dat was in de weilanden van de gemeente Zuilen. En ook de staalfabriek de Demka kwam. Maar toen kwamen er duizenden van die rooie arbeiders naar Zuilen, die wilden woningen. Hij brengt mij naar een kaart uit de jaren twintig, op het moment dat Werkspoor en Dema hier begonnen. 

Het was erg prettig om naar hem te luisteren. Je stelt een vraag en hij vertelt. Ik had heel veel vragen, want Zuilen is een onbegrijpelijk rommelige wijk. Overal zit een verhaal achter. Waar was het centrum? Er is geen centrum. Waarom is ons winkelcentrum waar het is? En overal zit een verhaal echter.

Uiteindelijk hoor ik dat hij juwelier was. Hij werkt nu 70 uur per week in het museum. Hij schrijft boeken. Hij verzamelt, rubriceert, krijgt van iedereen complimenten. Zoals hij dit gedaan heeft, zo heeft geen gemeente dit gedaan. Hij heeft per straat een multomap. Alles even precies en keurig. 

vrijdag 10 februari 2017

Voices

Als ik om 16u de praktijk van de mondhygiëniste in het deftige Utrecht Oost uitstap en de parkeer-app uitschakel, zie ik op de iPhone een boodschap van J. Of ik pizza kom eten. Dat is lang geleden! Ja, ik kom. Ik ben zelfs vlakbij!

Ouderwets avondje met pizza, rode wijn, muziek en sigaretten. Alles even ongezond en onverstandig natuurlijk, maar heerlijk. Een bubbel van vrijheid en tijdloosheid. J. draait nummers van zangeressen van het lijstje dat ik op 28 december maakte. Zie mijn blog 'Roberta'. Ze heeft de Spotify's op de iPhone, iPad en iMac verbonden, ik snap niet goed hoe, maar het werkt draadloos vanaf de muziekinstallatie. De rode wijn en gauloises doen denken aan mijn avondjes met Buurman in de jaren aan de Zeeburgerdijk. Draaiden we ook altijd muziekjes bij. En dan praten over leven, liefde en vriendschap. En wat de muziek met je doet.

Ouderwets stinkend naar rook kom ik thuis. Gauw maar onder de douche. En de kleren in de was.

woensdag 8 februari 2017

Maneschijn

Het streven een keer in de week naar de film lijkt eindelijk weer een beetje waarheid te worden. Ik ben alweer naar het Louis Hartlooper Complex. Nu naar de Amerikaanse film Moonlight, regie Barry Jenkins, de keuze van K. Alweer een première. Meer mensen dan ik doorheb houden in de krant de filmpremières bij. Prachtige film, deze.

De film volgt een zwarte jongen Chiron, die opgroeit in een ruige buurt in Miami jaren tachtig. We zien hem als tienjarige, als middelbare scholier en als jongvolwassene. Hij heeft een drugsverslaafde moeder  met weinig aandacht voor hem. Chiron voelt zich vreemd en alleen en worstelt met alles: zijn identiteit, seksuele geaardheid en zijn plek in de wereld. De film is gebaseerd op een toneelstuk In Moonlight Black Boys Look Blue.

Heel mooi, aangrijpend, ontroerend, liefdevol, bijzonder. Het is bedtijd, geen tijd voor een persoonlijke bespiegeling. Lees de recensie in De Filmkrant


dinsdag 7 februari 2017

De weg naar het werk

Dinsdagochtend. Eerst ben ik nog best blij, want ik haal nèt de juiste trein, maar uitstappende op Station Bunnik wordt het humeur wat minder. Mijn fietsslot gaat niet open. Hangslot. Muurvast. Geen beweging in te krijgen. WD-40, denk je dan, want daar lost Bobby altijd alles mee op, maar ja, dat heb ik niet in mijn damestasje. Na vijf minuten vruchteloos wrikken ga ik maar lopen.

De andere forenzen, van wie de meesten naar de immense frisdrankenfabriek Vrumona rechts van het hek lopen, zijn al uit zicht. Het hek is van Vrumona. Hun poort is helemaal aan het eind. Ik moet dan nog eens een stuk verder. Mijn werk is vanaf het station is slechts vier minuten fietsen maar wel een kwartier lopen. Nu moet ik hier iets positiefs uit destilleren. Hoe goed lichaamsbeweging is, en hoe gezond de wandeling. En dat op dinsdagmorgen.

zondag 5 februari 2017

De weg door de tuin

Als ik aan mede-vrijwilligster M. vertel dat de buurttuin mijn spirituele oefening is moet ze lachen. Zelf heeft ze ook haar issues. Zo houdt zij eigenlijk niet van moestuinieren, en wil zij veel liever een bloementuin. Maar ja, deze tuin is vlak bij haar huis. De Stichting die de tuin onder zijn hoede heeft, vindt dat deze tuin historisch een moestuin was en dus moet zijn, and so be it. 

Het is 5 februari en nog veel te vroeg voor tuinieren. Maar de zon schijnt, al gaat deze week weer vriezen. We willen er weer zijn en dus wat doen. Enigen van ons hebben bedacht dat we het schuurtje kunnen gaan opruimen. Het staat vol zooi waarvan je niet weet wie dat er neergezet heeft, en waarom en waartoe. Ik denk bij alles: Gooi toch weg, maar ik weet dat ze niet naar mij luisteren. Mogelijk hergebruik is hier het credo. Behulpzaam sleep ik alle troep naar buiten, wat ze nogal overdreven vinden. Mijn idee is dat alles wat straks weer naar binnen gaat hopelijk een kéuze is. Kratten, netten, plastic bakjes, plastic tasjes, tuinhandschoenen, heggenscharen, snoeischaren, mestvorken, harken, you name it. 

De mede-tuinvrijwilligers zijn prettig en aardige mensen. Leuk om te kennen in je buurt. En in principe is de tuin een topplek. Daarom ben ik erbij. De kwestie (zoals ik die tenminste ervaar)  is dat niemand er de baas is en dat de tuin van niemand van ons is. Hoogstens van de Stichting, maar die houden zich meestal afzijdig. Sommige vrijwilligers hebben behoefte aan leiding en educatie. Anderen willen dat juist niet, die vinden iedereen gelijk. Als medewerker moet je weg maar vinden.

Van de week heb ik me aangemeld bij een ander buurttuincomplex, aan de Klopvaart in Overvecht, van de organisatie Utrecht Natuurlijk. Die hebben door de hele stad heen zo'n tien tuinen, met schooltuinen, en ze geven daar kleine individuele grondjes uit van 20 vierkante meter, voor slechts 50 euro per jaar. En op sommige locaties geven ze ook les. De cursus kost 150 euro, en voor dat geld krijg je les, een landje, en zaden. Vanaf april. 

Ik vertel van die cursus, dat ik die ga volgen. 'Je gaat toch niet weg bij ónze tuin', vraagt S. bezorgd. 'Ik denk het niet', zeg ik. 'Maar ik ga daar wel naar toe want ik kom niet tot bloei in onze tuin. Ik wil les en een plekje waar ik zelfstandig kan klooien, en niet op mijn kop krijg als ik iets ik fout doe.' 

Natuurlijk blijf ik voorlopig in ónze tuin komen. Alleen al om de boeiende onderlinge processen te monitoren. Vandaag fascineren de conversaties het meest. We kunnen allemaal zo in een geestige satire. Zo vertelt M. dat haar P. vanochtend wat snoeiwerk heeft bestudeerd. 'Weet je wat hij ontdekt heeft? Perenbomen die geen vrucht dragen moeten een zaagsnee onder aan de stam. Dan gaan ze weer bloeien. Fascinerend he?'
'Maar de peren geven heel veel vrucht!'  zeg ik. 'Die perenbomen zaten barstensvol peren vorig jaar!'
'O is dat zo?'
Nu maar hopen dat hij niet gaat zagen.

En dan de bewegingen in en uit het schuurtje. Iedereen doet maar wat, niet doelgericht maar met een soort van circulaire bewegingen. Als spreeuwen. Elke keer als iemand wat vindt krijgt dat navolging, maar even later vindt iemand anders wat anders en kan de vorige actie zo weer opgeheven worden. Ik houd meer van doelgericht en planmatig werken. Maar ook dit circulaire werken komt op iets uit, want na twee uur is de schuur wel helemaal opgeruimd en is er een grote stapel afval. En ik heb dat niet gedaan.

De spirituele uitdaging is: niet mopperen en hier een plek in vinden. 

De weg naar Den Helder

Zus2 is jarig en we gaan naar haar toe. Den Helder is behalve niet zo mooi wel heel prettig, zo langs de dijk aan de Noordzee en met uitzicht op Texel. Het grootste punt is dat Den Helder zo ver is en nog veel verder voelt dan het werkelijk is. Vanuit Amsterdam ging het nog wel, maar vanuit Utrecht!

Men moet gewoon met de trein gaan, dat is ook oneindig lang, maar dan kun je lezen of suffen, maar Bobby heeft beloofd enige klusjes te klaren en er moet een gereedschapskist mee. Heen rijd ik over de A9 via Alkmaar, daar de rondweg Alkmaar met zo'n tien stoplichten en geen groene golf, en daarna en via de provinciale weg N9 langs het Noord-Hollands kanaal naar Den Helder, terug via de N99 naar Den Oever en dan de A7, de A8, de A10 en de A2. 

Zus2 vindt dat we de A7 moeten nemen, maar die route is wel een kwartier langer. De provinciale weg is korter en toeristieker. Bobby heeft die nog nooit gezien. Aan de linkerkant ervaar je de duinen in de verte, lokkend, maar je gaat er niet naar toe, nooit, want naar Den Helder. Rechts loopt dat eindeloze kanaal, waar nooit een boot in vaart en waar af en toe een wonderlijke vlotbrug overheen ligt. Die bruggen liggen daar al heel heel lang, gezien plaatsnamen als St.Maartensvlotbrug. Heen doen we 1.32u, terug 1.52u.

Na de klusjes gaan we eten in Huisduinen, op de dijk, aan zee, onder de vuurtoren. In de verte ligt Texel. Lokt ook. Maar het is inmiddels donker en we hebben helaas ditmaal geen zee gezien. En geen Texel. Maar wel de vuurtoren. 


zaterdag 4 februari 2017

Naar de film

Kitty vraagt of ik meega naar de film en zo heb ik ineens een heel avondje uit. Diner, film en nazit in het Louis Hartlooper. We zien 'The Handmaiden', een Koreaanse verfilming van de roman Fingersmith van Sarah Waters. Een bizarre erotische thriller. Ik heb niet eens zin om het verhaal na te vertellen. Het is te ingewikkeld, teveel tekst en het zegt ook niet zoveel over ervaring. Het is overrompelend aan beelden en indrukken. Het boek is in 2005 ook al verfilmd onder de titel Fingersmith. Die speelde zich af in het Victoriaanse Engeland, deze versie in het door Japan overheerste Korea van de jaren dertig. 

Volgens mij heb ik de Engelse film op dvd, in mijn verzameling lesbische films, en heb ik die nooit af gekeken. In een bioscoop blijf je zitten en kijk je de film wel uit. Het Koreaanse beeld maakt het wel heel mooi exotisch.

Bij het Louis Hartlooper begint de film altijd met een korte inleidinkje door een 'explicateur', dat is een traditie daar. Louis Hartlooper was een 19e eeuwse acteur die bij de eerste generatie stomme films vertelde. Dat was toen een bijzonder beroep, hij werd er beroemd mee. Zo beroemd dat er het mooiste filmhuis van Utrecht naar hem vernoemd werd. Nu zijn het vrijwilligers die kort wat over de film vertellen. Niet nodig, maar goed. Traditie is traditie. Ditmaal is het een vrouw die vertelt dat de film een verfilming is van een boek van Susan Waters. Ze zegt Susan plaats van Sarah. Wat moet je nou met een explicateur die zo'n domme fout maakt. 

vrijdag 3 februari 2017

Frau und Hund

Ik zet weer wat boeken in het biebje en raak in gesprek met een vrouw met hond. Ze is tachtig, vertelt ze, en haar man die ooit op zee voer, is er al jaren niet meer. Hoe ze hier lang jaar geleden kwam wonen. Ingekwartierd bij een vrouw alleen. Toen waren er regels dat je men niet alleen in een groot huis mocht wonen. 

Ze heeft twee kinderen en een paar kleinkinderen, maar die ziet ze haast nooit. Een paar dagen per jaar. 'Ha oma, hoe is het, schrijven ze op Facebook, vertelt ze, en misschien twee keer per jaar komen ze langs en dan willen ze pizza. En oma betaalt wel.' Nu is haar buurvrouw dood en een andere vriendin ook. Er is gewoon niemand meer. Ik wil haar wel zo op de thee noden en denk tegelijkertijd: 'Doe nou niet Lucie. Wat haal je je op de hals?' Maar het is zo'n aardig mens, en zelf vind ik gesprekjes ook leuk, waarom doe ik dat niet? 

donderdag 2 februari 2017

Sa­vooie­kool met ka­bel­jauw

Eindelijk weer koken. Al twee dagen heb ik niet gekookt. Dinsdag met Will uit eten, gisteren maakte Boby minestrone.  Niet koken geeft echt een gemis. Ik kies 'bouil­lon­stoof van sa­vooie­kool met ka­bel­jauw'. Wat heeft men nodig? Krieltjes, savooiekool, kabeljauw, Drentse metworst. Ik serveer er wortelsalade en ciabatta naast. En een glaasje rosé. Echt een feestmaal.

Het is heel snel en gemakkelijk. Het duurt zolang als de krieltjes koken, dus 20 minuten. Het recept vindt u hier,

woensdag 1 februari 2017

Open

Wil iemand nog tip voor een topuitje, dan kan ik nu Museum en Landgoed Voorlinden in Wassenaar van harte aanbevelen. Het is al een tijdje open en zeer in de belangstelling geweest met ex-Rijks-directeur Wim Pijbes die er de scepter zwaaide, en nu niet meer, maar het kwam er steeds niet van. Vandaag ga ik erheen. Eigen geen idee wat ik kan verwachten. Het overtreft alles. Een enorm indrukwekkend landgoed, je moet niet slecht ter been zijn, waarin het restaurant, en een heel groot paviljoen met veel glas en daarin de Kunst. 

Er zijn twee tijdelijke tentoonstellingen die goed zijn, maar de vaste collectie is verpletterend. Zo is er een gigantische stalen sculptuur 'Open Ended' van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra van maar liefst 216 ton, 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Het doet denken aan een zeewaardig schip. En aan een labyrint. Prachtig om doorheen te dwalen. En er is het veel gefotografeerde 'Couple under an Umbrella' van Ron Mueck. Het stel is twee keer de ware grootte van een mens, Ze zijn zo exact gemaakt, dat he zeker weet dat de huid echter huid is en de haren echte haren, de nagels echte nagels. Alles schreeuwt om aangeraakt te worden. Iedereen wordt er als een magneet naar toe getrokken, maar dat mag dan niet. HAnden op de rug.

Het is een dag vol van verbazing en verwondering, alle zintuigen gaan open, en de geest ook. Er zijn heel veel hippe jonge mensen in dienst, zowel als suppoost als in de horeca. Er loopt en zit wel allemaal Wassenaars publiek, heel erg deftig en rijk, maar vandaag deert me dat niet.